2010 m. gruodžio 22 d., trečiadienis

Namai jau kvepia kūčiukais...

Vakar visą dieną sukausi virtuvėj - buvo pagavusi pasiruošimo Kūčioms banga. Namai atrodė lyg prasiautus pūgai - miltų ne tik pilni stalai, bet ir į stalčius pribiro, jau nekalbant apie grindis...
O vakare sulaukiau ir pastiprinimo - dukrytės iš daržiuko, kuriai šis užsiėmimas itin patiko. Prisikočiojo ji sau "kirmėlyčių", iškepėm - tai visas iki vienos ir suvalgė pasigardžiuodama.






Beje, galbūt kažkam pravers manasis kūčiukų receptas, paveldėtas iš močiutės. Aš tik tokius kūčiukus bevalgau šventėms - na labai nemėgstų tų kietų  pirktinių. O šie - minkštut minkštutėliai, taip ir tirpstantys burnoje, mėgstami visos mūsų šeimos. Tad ir tenka kepti kelis "užėjimus", nes antraip iki švenčių nė vienas kūčiukas neišliptų :)

Kūčiukai
- apie 7-8 stiklinės miltų tešlai + šiek tiek kočiojimui
- apie 1 stiklinė cukraus
- 80 gr margarino / sviesto
(- aguonų tešlai, jeigu patinka)
- 40 gr mielių (tų tradicinių, įsuktų gelsvuose popieriukuose)
- žiupsnelis druskos
- puodelis vandens
- puodelis pieno

Į pašildytą pieną (ne karštą!) įpilam pašildyto vandens, sudedam sutrupintas mieles, margariną (prieš tai ištirpinu mikrobangėj), druską, cukrų. Visa tai išmaišom iki vientisos masės. Tuomet suberiam miltus ir išminkom tešlą. Ją pastatome šiltai, pridengiam rankšluostuku. Kai pakils, vėl perminkom ir paliekam šiltai - ir taip 2 - 3 kartus.
Galiausiai formuojam kūčiukus - iškočiojam ilgą ploną "dešrytę" ir ją supjaustom į vidutinio dydžio būsimus kūčiukus. Išdėliojam juos truputuką miltais pabarstytoj orkaitėj ir kepam (apie 15min), kol pasipūs ir ims gražiai gelsti.
Skanaus!
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą